Wat is hoop voor jou?

Door Plato1989 op dinsdag 9 juni 2015 09:38 - Reacties (11)
Categorie: Allerhande geneuzel, Views: 3.381

Onlangs heb ik een stukje moeten schrijven over 'hoop' vanuit het perspectief van mijn handicap. Mijn conclusie is, hoe onrealistisch hoop soms ook moge zijn, dat het toch een essentieel onderdeel van ons leven is. Hoe denken jullie hierover?

Wat is hoop?

Ik hoop dat de pijn die ik heb door mijn beperking ooit afneemt. Ik hoop dat ik niet in een rolstoel hoeft te komen. Ik hoop dit en ik hoop dat. Maar toch weet ik dat mijn pijn niet afneemt, ik weet dat mijn handicap niet te genezen is en ik weet dat het achteruit kan gaan. Wat is hoop dan? Is hoop realistisch?

In deze context is hoop voor mij een verlangen tegen beter weten in. Dat doen wij allemaal, toch? Hopen op een beter leven? Een relatie? Gezondheid? En toch hebben wij daar geen invloed op. Waarom leggen wij ons dan niet erbij neer? Dat zit niet in de mens. Wij blijven hopen op iets beters.

Waar komt die hoop dan vandaan? Als ik dat bij mijzelf bekijk komt de hoop vandaan vanuit het verlangen naar een betere gezondheid. Waar komt het bij jou vandaan? Ik denk dat hoop bij veel mensen voortvloeit uit een machteloze situatie. Vandaar uit komt het verlangen naar een betere situatie. Je kan je ook bij een situatie neerleggen (=passief) en dat is anders dan het accepteren (=actief) van een situatie. Hoop geeft kracht, ook al gaat het tegen beter weten in.

To live without Hope is to Cease to live.

Volgende: Hoe ik van kerngezond naar kerngehandicapt ging 04-'16 Hoe ik van kerngezond naar kerngehandicapt ging

Reacties


Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 9 juni 2015 09:57

Hoop is een overlevings-instinct, en een van de krachtigste die we hebben. Wat er ook misgaat, hoe moeilijk je het ook hebt: Je stopt pas met leven als je stopt met hopen.

Hoop is het instinctief en misschien naÔef onderbewustzijn dat tegen beter weten in, claimt met een stil stemmetje dat het ooit wel beter zal gaan. Dat de problemen verdwijnen, ook al is de kans ongelooflijk klein.

Hoop lijkt stom dan, als het tegen het rationale gaat? Neen, hoop is de manier om moeilijkheden weg te cijferen in de vergelijking die we gebruiken om ons geluk te berekenen. Van zodra je hoopt op het verkleinen van het effect van een probleem op jouw geluk, werkt het al.

Valse hoop bestaat niet, het effect is levensecht.

Ik heb geen beperking, en kan niet voelen wat jij voelt. Alleszins hoop ik mee voor jou dat welke pijn ook zal minderen, op welke manier dan ook. May the hope be with you!

Door Tweakers user Pathogen, dinsdag 9 juni 2015 10:18

Ik haal eerder kracht uit acceptatie en tevredenheid met het nu dan met hoop op zaken in een (onzekere) toekomst...
Hoop biedt kans op teleurstelling, geeft impliciet aan dat je nu niet gelukkig bent. Accepteren van de nu-situatie geeft rust.

Hoop is een mooie motivator als je wens haalbaar is, maar dan is het al eerder willen dan hopen (semantics, I know).

De gelukkigste mensen met een handicap die ik ken(de) maken het meest van elk moment en elke dag. De handicap en zijn aftakelend vermogen zijn dingen waar je weinig tot geen invloed op hebt en zijn dan ook de energie niet waard.

Door Tweakers user pinna_be, dinsdag 9 juni 2015 10:59

Pathogen schreef op dinsdag 09 juni 2015 @ 10:18:
Ik haal eerder kracht uit acceptatie en tevredenheid met het nu dan met hoop op zaken in een (onzekere) toekomst...
Hoop biedt kans op teleurstelling, geeft impliciet aan dat je nu niet gelukkig bent. Accepteren van de nu-situatie geeft rust.

Hoop is een mooie motivator als je wens haalbaar is, maar dan is het al eerder willen dan hopen (semantics, I know).

De gelukkigste mensen met een handicap die ik ken(de) maken het meest van elk moment en elke dag. De handicap en zijn aftakelend vermogen zijn dingen waar je weinig tot geen invloed op hebt en zijn dan ook de energie niet waard.
Ik denk dat het moeilijk/gevaarlijk is om alles over dezelfde kam te scheren, en dat het heel persoonlijk is.

Als je als kind heel graag een speelgoed wil, maar je weet dat je het niet zou krijgen. Dan zijn er 2 manieren waarop er gereageerd wordt.

1) je droomt er alvast over, en op dat moment ervaar je ook een vorm van geluk. En dit geluk kan je niet kwijt.
2) je droomt er niet over, je wil niet teleurgesteld zijn en zoekt je gelukt ergens anders.

Filosofisch gezien is (1) optimisme en (2) pessimisme en geen van beide is minderwaardig aan de ander. Bij een persoon zal optimisme effectiever tot geluk leiden en bij een ander leidt pessimisme tot meer geluk. (en dan gaan we er al vanuit dat die persoon geluk nastreeft, iets wat ook niet iedereen perse doet)

Persoonlijk vind ik pessimisme moeilijk te vinden bij me zelf. Ik ervaar vaak dat pessimisme moeilijker is. Hoop is immers niet iets waar ik voor kies, het is er: en als ik het onderdruk merk ik dat ik "donker" wordt over dat onderwerp.

Misschien is een goed evenwicht, zoals bij alles, wel het beste. Misschien kan je dromen in de zin dat je kan dromen dat je superkrachten hebt, zonder er ervan uit te gaan dat je die superkrachten ooit krijgt. Het is in elk geval fijn om te horen dat er mensen anders tegenover staan!

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 9 juni 2015 13:36

Allereerst wens ik je sterkte!

Hoop is voor mij een verlangen. Een verlangen naar "betere tijden". Ik hoop 1 ding het allermeest, dat is dat ik weer om kan gaan met een vriendin van me.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 juni 2015 13:37]


Door Tweakers user Jacco011, dinsdag 9 juni 2015 17:47

Hoop is voor mij een verlangen naar dat gene wat ik wil in een situatie waarvan je de uitkomst niet kunt weten/berekenen. Ik hoop dat ik mijn opleiding haal is voor mij iets anders dan "M'n cijfers zijn goed en ik heb goed geleerd voor het examen, dus ik ga het gewoon halen". Als ik op iets hoop dan is dat voor mij vooral een slecht teken dat de kans om het doel te bereiken klein/niet al te groot is. Vaak hoop ik op een goed cijfer, maar ik weet dat ik mij niet vol heb ingezet. Dan hoop ik toch op een goede uitkomst.
Als ik wel goed heb geleerd, dan is het bij mij eerder een zekerheid dat ik het ga halen. Hoop is dan voor mij geen goed antwoord.

Uiteindelijk is hoop weer een typisch filisofeer thema waarin ieder zijn eigen denken heeft.
Zoals @Pathogon zegt geeft de acceptatie mij ook rust. Je weet dat je niet goed geleerd hebt en je legt je erbij neer als je cijfer daarom ook niet geweldig is.

Toch kan ik mij prima voorstellen dat je als je elke dag met pijn leeft, toch hoop hebt op een leven zonder pijn. Walter White had ook hoop dat zijn kanker zou verdwijnen zodat hij voor zijn familie geld kon verdienen. Dat zorgde daarvoor dat hij die gedachte om geld te verdienen omging zetten, zodat het ook gebeurde. Als hij die hoop niet had gehad, dan was er ook niks gebeurd, omdat je dan geen motivatie had om er werk van te maken.

Door Tweakers user Rabbitto, dinsdag 9 juni 2015 20:02

Ik denk dat hoop een puur menselijke emotie/karaktertrek is die je bij geen enkel andere diersoort ziet. Het zit helemaal in ons wezen verweven en kijkende naar onze geschiedenis is het een zeer belangrijk onderdeel van het bestaan. Hoop zorgt niet alleen maar voor onrealistische verwachtingen maar ook dromen die daadwerkelijk waar worden gemaakt. Het zorgt ervoor dat slechte tijden te verdragen zijn en goede tijden extra veel ontwikkeling geven aan jezelf en de beschaving als geheel. Je hebt immers plannen gemaakt tijdens de slechte tijden en daar probeer je iets mee te doen als het weer goed gaat.

Altijd als ik iets over hoop lees of zie denk ik aan dat ene zinnetje dat me bijbleef van de Matrix. 'Hope, it is the quintessential human delusion, simultaneously the source of your greatest strength, and your greatest weakness.'

Hoop lijkt dan ook niets meer te zijn dan een onrealistisch verlangen, op niets rationeels gebaseerd. Je hoopt gewoon, ook al weet je dat er meestal niets zal veranderen. Maar juist door dit verlangen streef je vooruit en kom je altijd op een betere plek uit, hoelang dit ook kan duren.

Door Tweakers user NLKornolio, dinsdag 9 juni 2015 23:32

Kan je niet alleen dingen hopen voor een ander ? Als het over jezelf gaat is het of willen of wensen. Hopen voor jezelf, is iets willen/wensen wat je zelf niet in de hand hebt.
Hopen klinkt voor mij nogal godsdienstig wat ik eigenlijk weer Koppel aan het geld afhandig maken van mensen die zelf hun wil niet kunnen uitvoeren of wensen hebben die onrealistisch zijn of niet in hun hand liggen.

Daarnaast hoop ik voor jouw dat de pijn uiteindelijk overgaat. Wat heb je eigenlijk ?

De laatste quote klopt volgens mij ook niet.
To live without will is to cease life.


Door Tweakers user boomr, woensdag 10 juni 2015 13:21

Waar dat vandaan komt ligt natuurlijk puur aan de situatie. Hoop op een beter leven komt voort uit een klote bestaan, hoop op een beurt (of een relatie) komt voort uit een erectie die maar niet weg te paffen blijkt! Hoop op verlichting van de pijn komt voort uit een avond veel te veel zuipen en wakker worden met een berg hoofdpijn waar patricia paay zelfs nee tegen zegt (en die heeft toch niet veel te kiezen als je t mij vraagt).
etc.

Door Tweakers user m-vw, woensdag 10 juni 2015 21:15

Hoop is uitgestelde teleurstelling.

Door Tweakers user Goudvis Jan, donderdag 11 juni 2015 11:38

Hoop is verweven met je werldbeeld, dat wat jij als waar aanneemt. Ik denk zelf dat 'hoop' uit een heleboel dingen kan voortkomen, waarbij we veel baseren op wat anderen zeggen en schrijven.

De mensen die ik ken die geloven halen hun hoop uit hun geloof en durven de vraag te stellen: 'Wat als God niet bestaat?'. Ze zijn er niet van onder de indruk, juist omdat ze hoop hebben op iets groters.

Iemand die 'niet gelooft' kan uiteraard zeker wel 'hoop' koesteren. Ik zie echter ook veel ongelovige vrienden die lijken te hopen dat de hypothese 'Bestaat God' niet waar is. BeÔnvloedt die 'hoop' hun aanvaardingsvermogen van voor- en tegenargumenten voor deze vraag? Goed mogelijk, want doorvragen in een turbulente storm aan hypothetische consequenties.

“Hope is one of the Theological virtues. This means that a continual looking forward to the eternal world is not (as some modern people think) a form of escapism or wishful thinking, but one of the things a Christian is meant to do. It does not mean that we are to leave the present world as it is. If you read history you will find that the Christians who did most for the present world were just those who thought most of the next.

The Apostles themselves, who set on foot the conversion of the Roman Empire, the great men who built up the Middle Ages, the English Evangelicals who abolished the Slave Trade, all left their mark on Earth, precisely because their minds were occupied with Heaven. It is since Christians have largely ceased to think of the other world that they have become so ineffective in this. Aim at Heaven and you will get earth ‘thrown in’: aim at earth and you will get neither.”
- C.S. Lewis

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 juni 2015 12:04]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.