Wat is hoop voor jou?

Door Plato1989 op dinsdag 9 juni 2015 09:38 - Reacties (11)
Categorie: Allerhande geneuzel, Views: 3.381

Onlangs heb ik een stukje moeten schrijven over 'hoop' vanuit het perspectief van mijn handicap. Mijn conclusie is, hoe onrealistisch hoop soms ook moge zijn, dat het toch een essentieel onderdeel van ons leven is. Hoe denken jullie hierover?

Wat is hoop?

Ik hoop dat de pijn die ik heb door mijn beperking ooit afneemt. Ik hoop dat ik niet in een rolstoel hoeft te komen. Ik hoop dit en ik hoop dat. Maar toch weet ik dat mijn pijn niet afneemt, ik weet dat mijn handicap niet te genezen is en ik weet dat het achteruit kan gaan. Wat is hoop dan? Is hoop realistisch?

In deze context is hoop voor mij een verlangen tegen beter weten in. Dat doen wij allemaal, toch? Hopen op een beter leven? Een relatie? Gezondheid? En toch hebben wij daar geen invloed op. Waarom leggen wij ons dan niet erbij neer? Dat zit niet in de mens. Wij blijven hopen op iets beters.

Waar komt die hoop dan vandaan? Als ik dat bij mijzelf bekijk komt de hoop vandaan vanuit het verlangen naar een betere gezondheid. Waar komt het bij jou vandaan? Ik denk dat hoop bij veel mensen voortvloeit uit een machteloze situatie. Vandaar uit komt het verlangen naar een betere situatie. Je kan je ook bij een situatie neerleggen (=passief) en dat is anders dan het accepteren (=actief) van een situatie. Hoop geeft kracht, ook al gaat het tegen beter weten in.

To live without Hope is to Cease to live.